Elment a kedve az egész nyelvtanulástól?

német tanár


Szerezze vissza! “Könnyű azt mondani!” gondolja most magában. Pedig higgye el, sokszor nekem is nagyon elegem volt az egész nyelvtanulásból.

Először nézzük meg azt, hogy miért megy el a kedvünk? Leginkább a sikerek hiánya, a kudarcélmények elszaporodása miatt.

És itt van a legnagyobb probléma. Sokszor nem vesszük észre, hogy mennyi mindent tudunk, nem értékeljük, amit már megszereztünk. Ez teljesen érthető, emberi tulajdonság, nem csak a nyelvtanulás területén van ez így. Ám ettől függetlenül tény, és nem könnyíti meg a dolgunkat.
És ha belegondolunk, akkor rájövünk, hogy magunk gerjesztjük a saját kudarcélményeinket. Például, amikor kihagyunk hosszú időt a tanulás során, hónapokig nem foglalkozunk a tanulással, majd egyszer csak újra elővesszük. És ekkor úgy érezzük, mindent elfelejtettünk.

Ez megsemmisítő érzés.

Vagy amikor olyan szöveget, újságot, tankönyvet bogarászunk, aminek a szintje jóval tudásunk felett van. Hányszor láttam már tanulót, kíváncsian belelapozni a könyvébe, mi jön majd később. Amikor a harmadik leckénél tart, a tizedik leckét nézegeti. Én is ezt csináltam…

Ezt sem tudom, azt sem tudom, jaj, hogyan fogom megtanulni, jaj, mikor fogok már végre rendesen beszélni?!

Aztán tipikus példa, hogy a könnyen érhető tv műsor után egy nagyon nehezen érthető szöveget hallgat. Például egy szappanoperát már egész jól megért, és ezen felbuzdulva a híreket kezdi el hallgatni. Ettől tuti elmegy a kedve.

Már a hosszabb, de nehezebben érthető filmek is elég kihívást jelentenek: Ha nem tarja be a fokozatosságot, akkor nagyon el tud keseredni.

Nos, ezeket a bakikat jobb kihagyni.

De, ha már elkövettük, akkor vegyük elő az elért eredményeinket!

Ebben pedig rengeteget segít az, ha folyamatosan felírjuk magunknak, hogy mit tudunk.

Már el tudom mondani…
Már megértem…
Már meg tudom kérdezni…

Aztán, amikor szükséges, akkor ezt a listát csak előveszi, fellapozza, és máris vidámabb lesz tőle…
 

Anyanyelvű német magán tanár főoldal a nyelvtanulás oldalról